Het door Nederland gepleegde verraad ten aanzien van de Papoeas in West Nieuw Guinea

The betrayal by the Netherlands in respect of the Papuans in West New Guinea

Onderstaand stuk is gepubliceerd in de Volkskrant en is geschreven door Michel Maas, uitgezonderd de koptekst.

Ook na 50 jaar voelen de Papoea’s zich nog steeds verraden door Nederland. De beloofde onafhankelijkheid kwam er nooit, toen Indonesië zelfstandig werd. De idealen zijn gebleven, maar worden steevast met harde hand de kop ingedrukt.
Het duurt nooit lang voordat in een gesprek in de provincie Papoea het woord ‘merdeka’ valt. Je hoeft maar door de straten van Jayapura te wandelen of er is een Papoea die je aanschiet en over Nederland begint. En voordat er twee minuten zijn verstreken kijkt hij voorzichtig om zich heen om te zien of niemand meeluistert, en vraagt dan: ‘Hoe denk je over onafhankelijkheid? Komt die? Wanneer?’

Zelfs meer dan vijftig jaar na de overname van het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea door Indonesië is deze droom van onafhankelijkheid nog niet verdampt. In tegendeel. De frustratie van de Papoea’s, die zich onderdrukt, beroofd en mishandeld voelen, neemt alleen maar toe, en hun drang naar onafhankelijkheid lijkt navenant te groeien.

Afgelopen oktober was die onafhankelijkheid er heel even. In Jayapura werd het derde ‘Papua Congres’ gehouden, een congres van meer dan duizend Papoea-leiders uit de hele provincie. Dat congres zou zich bezig moeten houden met de benarde positie van de etnische Papoea’s die steeds meer een minderheid worden in eigen land, en over zaken als bescherming van de Papoea-cultuur. Maar dat is de congresgangers niet genoeg. Het geduld is ineens op, zo lijkt het. In meer dan veertig jaar onder Indonesisch bewind zijn de Papoea’s niets opgeschoten, en het ziet er niet naar uit dat zij van Indonesië iets anders kunnen verwachten dan: meer van hetzelfde.

Lees verder in Papuapride

‘DE PAPOEA’S ZIJN BELAZERD DOOR DE POLITICI’

‘Ik heb altijd een vieze smaak overgehouden aan die kwestie-Nieuw-Guinea’, zegt oud-marineofficier L.C. baron van der Feltz. Op 15 januari 1962, morgen 50 jaar geleden, stond hij op de brug van het fregat Hare Majesteit Evertsen, die de Indonesische motortorpedoboot Matjan Tul met een voltreffer tot zinken bracht. De ‘slag bij Vlakke Hoek’ werd gewonnen, maar de diplomatieke oorlog verloren. Onder Amerikaanse druk moest Nederland Nieuw-Guinea afstaan. ‘In augustus 1962 voer ik thuis, met de andere Nederlandse militairen’, zegt Van der Feltz.

Indonesian military brutal crackdown at West Papua Peoples Congress, October 2011

Some more publications in my blog

A bit more info and some photos

Advertisements

About Antoni Uni

I am born in Haarlem, the Netherlands, and went to Spain, l'Escala - Costabrava, in 1988. After 15 years I made a mistake and went travelling in S.E. Asia. and in 2005 I dropped down in Bangkok where I still live. Mijn website met foto's is: http://www.antoniuniphotography.com/
This entry was posted in Former Dutch New Guinea: aftermath, Former Dutch New Guinea: old photos and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Het door Nederland gepleegde verraad ten aanzien van de Papoeas in West Nieuw Guinea

  1. antoniuni says:

    De kwestie “Nederlands Nieuw Guinea” / West New Guinea stinkt aan alle kanten: de Amerikaanse EN de Nederlandse!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s